Blog

MELLAN DIG OCH MIG – Röster som rör sig över gränser

Projektet visas i en utställning på Göteborgs Konsthall 8 februari – 2mars.
Vernissage 8 februari kl 14-16

pressx9_web
Bild: Medverkande i projektet

Vad är frihet för mig – vad är frihet för dig? När är det okej att bryta mot lagen? Vad gör dig förbannad? Vilka drömmar har du? Vilka samtalsämnen lyfts aldrig upp till diskussion?

Frågor som dessa utgör grunden för det deltagardrivna projektet Mellan dig och mig – Röster som rör sig över gränser som jag initierat och gestaltat i ett utställningsformat på Göteborgs Konsthall.
25 unga vuxna utrustades med filmkamera och utifrån ett manus intervjuade de sedan varandra. Med utgångspunkt i samma manus vände de därefter blicken och frågorna till äldre personer i sin omgivning. I samarbete med Göteborgs Konsthall och Burgårdens Utbildningscentrum, har jag arbetat i ett konstprojekt som ger plats åt ungas och äldres tankar kring livet, samhället och världen.

Välkommen på vernissage lördag 8 februari kl 14–16!
Invigningstal av America Vera-Zavala, dramatiker, aktivist och grundare till
Botkyrka Community Teater & Dans
Performance av ungdomarna Simone Norberg, Einar Thorén, Rosalie Götborg, Hanna Nyberg och Lisa Norgren, som jag arbetat med i en fördjupad konstnärlig process under hösten 2013 (se processblogg: www.vadinnebardetattvaraungidag.wordpress.com).

Projektet är en del av mitt masterarbete på Contemporary Performative arts, Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet, som jag examineras ifrån i vår. Det är också en del av det arbete jag bedrivit under två år i samarbete med; Göteborgs Konsthall, Burgårdens Utbildningscentrum, Kulturskolan i Göteborg och Ungdomssatsningen Arena 29.
Jag undersöker och utvecklar deltagardrivna processer och verk och konstnärens roll och funktion i dessa. I detta projekt tillsammans med ungdomar. Jag undersöker hur vi gemensamt kan skapa öppna, tillitsfulla och normkritiska rum för dialog kring livet, samhället och världen. Tematiken vi arbetar med har gestaltats konstnärligt genom text, foto, film, ljud, installation, performance, där ungdomarna själva deltar med sina tankar, erfarenheter och kroppar. Syftet är också att undersöka hur deras röster kan göras hörda som konstnärliga uttryck i det offentliga rummet.

Monique Wernhamn