Blog

Anna Lavas från Centrumtidningen:

september 2008

Kulturspektakel i stan,
– Det blir första gången jag är så långt norrut! säger en förväntansfull Monique Wernhamn på telefon från Göteborg.

I SAMBAND MED Kulturspektaklet 26 september, kommer konstnären och performanceartisten Monique Wernhamn, 29, till Skellefteå för att ge sin
performance ”Köp ett nytt kravmärkt liv”
Låter det här som nåt för dig? ”Ful, svart, gul, könlös, benlös, hoppfull, menlös, rund, fyrkantig eller kanske extra ordinär? Livsfabriken bakar nya liv efter dina önskemål!”
I så fall har du chansen att se, höra och framför allt uppleva en performance utöver det vanliga.
Vad vill du säga?
– Jag vill diskutera krav och ideal, ett återkommande tema för mig. Inte genom att skriva någon på näsan, men väl väcka frågor och tankar kring hur vi egentligen förhåller oss till normer och vad vi själva kan påverka. Jag tycker att vi måste ifrågasätta den rådande ”total makeover-trenden”.

JUST PERFORMANCEFORMEN ÄR något som vuxit fram, berättar Monique och det var inte självklart att hon skulle jobba med scenkonst.
– Jag är egentligen utbildad kläddesigner och har min bakgrund inom mode. Men jag har också alltid jobbat med bilder och scenografi. Jag blev successivt allt mer intresserad av kläder som koder, hur mode påverkar och styr. Till slut blev det naturligt att via performancekonst uttrycka olika budskap och ifrågasättanden.
Föreställningen blev klar i våras och har tidigare visats i Göteborg.
– Jag gillar att jobba med roliga inslag, estetik och humor blandat med allvar och  provokation. Jag gillar att dra saker längre och utmana det ”normala”.

MONIQUE WERNHAMN NÖJER sig inte med de enkla svaren utan har sin drivkraft i att vilja skapa förändring.
– Jag vet inte riktigt själv när vissa saker uppstår, men det finns hela tiden en slags ilska i det jag gör.
Vilka vänder du dig till?
– Jag jobbar inte målgruppsinriktat, det är temat som är det angelägna. Men jag tycker att det är spännande att uppträda för ungdomar, det är en kräsen grupp som inte köper vad som helst. Där får man de reaktioner man förtjänar.
Monique förklarar att verket inte är klart förrän hon möter publiken, då kan allt hända.
– Det finns en slags interaktivitet i showen även om jag inte ställer direkta frågor. Innerst inne vill man väl förändra världen med sin konst. Men man får vara glad om man lyckas förändra en tanke hos någon…

VERONICA OLOFSSON PÅ Museum Anna Nordlander, förklarar varför de valde att engagera Monique Wernhamn till Kulturspektaklet.
– Vi arbetar aktivt för att belysa och ifrågasätta könsstrukturer och normgivande tänkande genom samtidskonsten. Därför kändes det klockrent att erbjuda Skellefteborna att få ta del av Moniques performance.
Vad har ni för förhoppningar inför arrangemanget?
– Att publiken hittar hit! Jag tror att man får sig en och annan tankeställare runt kommersialism och annat.

KULTURSPEKTAKLET ÄR EN del i det större arrangemanget Frikväll, en ”kravfri höstkväll på stan för gamla och nya Skelleftebor”.
Från 17.00 fram till midnatt lever stan upp i en mix av kvällsöppna affärer, kulturutbud och aktiviteter. Förhoppningsvis får vi uppleva Skellefteå från sin bästa höstsida.

Monique Wernhamn