THE SUSTAINABLE WOMANS FEEDBACK-KLINIK # STENEBY

THE SUSTAINABLE WOMANS FEEDBACK-KLINIK # STENEBY

| TILLKOMSTÅR: 2016 | TEKNIK: utställning och performativt event |
| TID: 1 vecka |

The Sustainable Woman installerar sig själv och sitt kontor på Stenebys Konsthall. Där erbjuder hon studenter, lärare och boende i Dals Långed en-timmes-konsultationer på kliniken i utbyte mot en gentjänst som gör henne mer hållbar.

planch feedback-klinik_web

_______

KONSULTATION

Konsultationerna bokas via mejl eller telefon utifrån ett schema av bokningsbara tider.

”Hej!
Vill gärna boka in en tid med dig nästa vecka för att prata om hur ett hållbart liv kan se ut. Kämpar själv med att hitta en plats i det kapitalistiska systemet och undrar när vi alla kommer att se fördelarna med att utvidga gåvoekonomin.
Jag kan tisdag, onsdag eller torsdag så sent på dagen som möjligt.
Jag kan erbjuda dig något av följande:
’Nybakat bröd som levereras till dig på morgonkvisten lagom till frukost
’ Välsydda kalsonger i strl L. Jag kan sy dem i svart, grått eller gräddvitt.
’ En jacka jag köpt på Emmaus men aldrig använt, kan skicka bild om den är av intresse.
’ Svarta vårskor.
Om A i min klass även får en tid hos dig kan vi tillsammans erbjuda dig en soppmiddag hemma hos oss, med nybakt bröd och vin. Kvällen till ära kommer vi att tända i vår spis. Middagen avslutas med punch och ev. facebook-stalking av potentiella partners.
Vänligen,
M”

_DSC6423_web

DSC_0121red_web

Konsultationen startar med att klienten fyller i en blankett.


TSW_konsultation_web

Genom konsultationerna dyker TSW in i andra människors dilemman. Rakt in i det som är angeläget och det som ibland bränns allra mest. En klient lättar sitt hjärta och berättar att hen inte sovit på flera dygn för att prestationer och stress tagit greppet över livet, en annan uttrycker oro kring konstnärsyrket som livsval och vill diskutera konstnärsrollen och överlevnadsstrategier för detta. Flera vill diskutera projektidéer, någon frågar ”hur ska jag få mitt examensarbete att bli roligt – tänkte att TSW skulle ha ett annorlunda perspektiv på det”, andra vill ”prata om hur ett hållbart liv kan se ut och hur en ska hitta en plats i det kapitalistiska systemet”. Någon frågar ”Hur tänker du kring relationer och tvåsamhet?”, ”Har du några barn?”, ”Hur skall jag kunna uppfostra min son till en jämställd man?” TSW resonerar och kommer med sina tankar kring dessa och andra frågor under konsultationerna.

_____

GENTJÄNSTER

Efter veckan av konsultationer började insamlandet av gentjänster.
Gentjänsterna har bestått bland annat av:

En matlagningskurs (inklusive middag) av vietnamesiska pannkakor i klientens hem, en musiksamling, lån av hjärna för ansökningar, PR av TSW och inbjudan att delta som gäst i klientens kommande utställning…
IMG_1783_web …en skogsutflykt med fikapaus..

IMG_1806_web IMG_1813_web …en videoredigeringskurs, ett ”överlevnadskit” beståendes av hemlagade delikatesser i burkar med etiketter som ”det här är verkligheten”, ”från mörkret stiga vi mot ljuset”…

IMG_1526_web
…ett besök på Bengtsfors ”gayklubb”, reflekterande texter om TSW…


SÄLJBLAD
I ett säljblad kan en läsa mer om coachen – The Sustainable Woman – och vad hon erbjuder.  Ladda ner som pdf
flyer_feedback_utandatum_web”The Sustainanble Woman ger dig feedback kring ditt projekt, coachar dig i dina privata dilemman och använder sin kompetens och livserfarenhet för att hjälpa dig utifrån dina behov och önskemål.” I gentjänst vill hon gärna ha massage, en asiatisk matlagningskurs, matchmaking – hjälp att hitta en partner, några lunchlådor, PR och marknadsföring av henne, eller eget förslag som gör henne mer hållbar.”

———

RUMSLIG GESTALTNING

Utställningshallen har tagit formen av ett vardagsrum, ett kontor och en utställning i ett. Utställningen gestaltar de frågor som rör sig i The Sustainable Womans universum.

IMG_1429_webIMG_1435_web TSW_utställning_web_DSC6278_webIMG_1424_web_DSC6212_webDSC_0238red_web

____

REFLEKTERANDE TEXTER

Några klienter skrev texter om The Sustainable woman och hennes vistelse på Steneby som gentjänst.

”The Sustainable woman, Monique Wernhamns alterego, tar reda på vad hållbarhet innebär och belyser det som berör oss människor inpå livet. Det kan handla om det mest banala och hur det att vara människa i en komplex värld. Sådant som berör samtiden lika mycket som framtiden och vår historia. The Sustainable woman ställer essentiella frågor som berör relationer och vad som håller allt samman. Frågorna skapar ett eko av samtal när hon bjuder in till sina workshops. Det är något särskilt med rum som är öppna för tankar som delas. Samtalen för oss närmare till att förstå oss själva och varandra, våra behov och tiden vi lever i.”
Jennifer Caneva

”När Monique Wernhamn kom till Stenebyskolan för att vara artist in recidence började hon tvåmånadersperioden med en performanceföreläsning. Hon förklarar att hon letar efter betalda uppdrag, samarbetspartners, nya vänner och kanske till och med en kärleksrelation. En bit in i föreläsningen, efter att hon instruerat oss i avslappnande ansiktsmassage och läst upp sitt cv, bjuder hon in oss till att ha lite roligt. Vi städar undan stolarna och så spelas Cyndi Laupers Girls Just Wanna Have Fun ur högtalarna och alla börjar dansa. Jag samlar snabbt ihop mina saker och lämnar lokalen. Det börjar kännas obekvämt. Menar hon allvar? Vill hon byta sin yrkeskunnighet mot vänskapsrelationer och matlådor? Hur marknadsekonomiskt inskränkt är jag som inte tror på henne? Jag går inte på fler av hennes workshops. Inte på hennes cookalong eller lunchdans, trots min nyfikenhet. Jag är själv för upptagen med att jobba.(…)

Det som kändes främmande i början av hennes vistelse klarnar. Hon vill överleva, och mera, i en värld där konstnärer förväntas klara sig på tacksamhet och dagdrömmar. The Sustainable Woman är på riktigt. Hon finns där det verkliga livet pågår. Hon är en överlevnadsstrategi och en utopi på samma gång.”
Anna Bäckersten

REPORTAGE av skribenten Jonathan Malm
Mötesplats Steneby artikelserie #12: Hållbarhetskonsultationen
”– Världen blir lite mindre svart när vi kan spegla oss i varandra, när vi kan hämta stöd och glädjas åt att både kunna hjälpa och bli hjälpta. Det är roligare och mer givande att pröva lösningar istället för att bara peka på problem, att vara aktiv istället för att passivt titta på, att utforska nya möjligheter oavsett om resultatet blir ett misslyckande. Det är ett risktagande, det är politik och det är en chans till förändring.”

Monique Wernhamn