MELLAN DIG OCH MIG – Röster som rör sig över gränser

Mellandigochmig_utställning_press

Videointervjuer (exempel)

Mellandigochmig_utställning2Alla 40 intervjuer visas i en biosalong efter varandra, 4 timmar video, projektionsstorlek 3.60 m x 2.40 m.Mellandigochmig_utställning3Intervjuerna visades också i 6 sådana här boxar, samma video fast 6-7 av filmerna i varje box, 3 boxar 50cm x 40cm, 3boxar 40 x 30cm
Mellandigochmig_utställning4Interaktiv vägg, 4 x 2,5 meter

Mellandigochmig_utställning7 Mellandigochmig_utställning8På väggen sitter ett citat från videointervjuerna

Mellandigochmig_utställning9Boxarna var utplaceradei olika utrymmen på två våningar. En röd tejpad linje länkade samman alla delar i utställningen.

MELLAN DIG OCH MIG – RÖSTER SOM RÖR SIG ÖVER GRÄNSER
|
TILLKOMSTÅR: 2013-2014 | TEKNIK: deltagardrivet projekt och utställning |

I samarbete med Göteborgs Konsthall och Burgårdens Utbildningscentrum.

Utställningen består av tre delar:
-VIDEOINTERVJUER med 23 ungdomar och 17 vuxna
-INTERAKTIV VÄGG
-RÖSTER I NÄT performance av fem ungdomar (se Vernissage Event: MELLAN DIG OCH MIG)

Presstext från Göteborgs Konsthall:
Vad är frihet för mig – vad är frihet för dig? När är det okej att bryta mot lagen? Vad gör dig förbannad? Vilka drömmar har du? Vilka samtalsämnen lyfts aldrig upp till diskussion?

Frågor som dessa utgör grunden för det deltagardrivna projektet Mellan dig och mig – Röster som rör sig över gränser som initierats av konstnären Monique Wernhamn. Resultatet visas på Göteborgs Konsthall och besökaren ges en inblick i deltagarnas innersta tankar. 25 unga vuxna utrustades med filmkamera och utifrån ett manus intervjuade de sedan varandra. Med utgångspunkt i samma manus vände de därefter blicken och frågorna till äldre personer i sin omgivning. Konstnären Monique Wernhamn har, i samarbete med Göteborgs Konsthall och Burgårdens Utbildningscentrum, arbetat i ett konstprojekt som ger plats åt ungas och äldres tankar kring livet, samhället och världen. Samtalen rör sig över stora och små ämnen som identitet, vardagsdilemman, omvärlden, drömmar och rädslor. Om tabun och normer utifrån genus, ålder och etnicitet.
Syftet med projektet har för Monique Wernhamn varit att skapa ett rum för samtal där det personliga mötet kan utvecklas och skapa ett vidgat perspektiv. Genom detta vill hon synliggöra och lyfta fram människors tankar kring existensen, likheter och olikheter i sättet vi resonerar. På frågan om varför hon valt att utgå från kategorin unga vuxna svarar hon att hon har ett intresse för människan i stort, oavsett ålder, men att unga personer har en förmåga och en stark vilja att diskutera dessa frågor. De har en expressivitet och en naivitet i sitt förhållningssätt till livet som hon har inspirerats av och velat undersöka vidare. Under sina år som anställd i skolan – i vilken unga människor spenderar sin vardag – såg hon att det inte alltid ges utrymme för sådana diskussioner. Detta var något som Monique Wernhamn själv saknade när hon var ung.
Projektet visas 8 februari till 2 mars i olika delar av Göteborgs Konsthall, parallellt med utställningen Double Standards med Per Mårtensson.
Pressutskick från 2014-01-24

VERNISSAGE EVENT: MELLAN DIG OCH MIG – Röster som rör sig över gränser
Under vernissaget invigningstalade America Vera-Zavala – dramatiker, aktivist och grundare till Botkyrka Dans och Communityteater, jag som konstnär och initiativtagare till projektet höll ett performativt tal och ungdomarna i Frirummet gjorde performancet Röster i nät.

Mellandigochmig_utställning5-Den som har mest saker när han dör vinner han/hon? -Vill du ha en puss? (alla ensamma) -Vad skulle du säga om hela världen skulle lyssna på dig, just nu? (en vän) -Lever du eller är du vid liv? (alla) -När känner du dig bekväm med att dö?(100-åring) -Varför kan du inte bara släppa honom? (mig själv) Vad är ditt största livsråd till mig? (100-åring) -När ska våra röster höras? Är så trött på att skrika (regeringen). -Kommer det att ordna sig? (gud) -Är du stolt över mig? (mamma&pappa) -Skulle du vilja leva i en annan värld? -Ser du oss från himlen? (pappa) -Varför så mycket perfektion? Vad vet ni om mitt liv? (regeringen och andra politiker) -Inser du att du kan dö när som helst? -Kommer du någon gång att glömma min otrohet? (Sara) -Vad tänker du ofta på om kvällen? (alla)

Mellandigochmig_utställning6-På oskarsgalan när jag tackar alla för priset, iklädd ljusblå skidoverall. -På en bädd av rosor iklädd din doft. – Brunbränd i ett tält i öknen iklädd en orange klänning klappandes en tiger. -Med nära och kära i myskläder. -I adidas träningsbyxor på Mc Donalds med ketshup runt munnen. -I en bröllopsklänning på botten av havet. -Stå på toppen av Mount Everest med 100 tjejer på varje sida och alla ska vara helt nakna och jag håller en flaska champange. – I herrskjorta och trosor hemma hos honom. -Nice wig on red carpet.

Monique Wernhamn