Blog

På gång hösten 2013

*  ”Vad innebär det att vara ung idag?” Projektet handlar om att spegla och ge plats åt unga människors tankar kring livet, samhället och världen idag 2013.
-Under hösten träffar jag en grupp ungdomar.  Vi fikar och pratar om livets stora och små dilemman. Bygger tillit. För att våga. Göra videointervjuer. Göra en performance i det offentliga rummet. För att undersöka det som är tabu, det som bränns och det som skaver. För att vidareutveckla de tankar och idéer som uppstår genom text, ljud, performance, installation, foto, film, i samarbete med inbjudna gäster/andra kulturaktörer. Målet är att skapa ett eller flera konstverk där ungdomarna själva deltar. I det offentliga rummet, i ett teaterrum, i ett gallerirum eller på en alternativ plats.

Vad innebär det att vara ung idag?

Jag är initiativtagare till projektet, men det kommer att genomföras i samarbete med Kulturskolan i Göteborg, Ungdomssatsningen Arena 29 och Göteborgs konsthall. Den konstnärliga idéutvecklingen är också en del av masterutbildningen ”Contemporary performative arts”, på Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet, som jag tar examen ifrån våren 2014.

* I maj 2013 deltog jag i festivalen Verona Resona, Italien. Som en del av researcharbetet av ”Ungdomsprojektet” genomförde jag en konstnärlig process och performance tillsammans med sex unga tjejer från Verona.
Megafonperformancet Talking Moment:

* Innerst inne – en mångfald av röster över generationsgränser. Projektet kommer att genomföras i samarbete med Göteborgs Konsthall, en gymnasieklass och gruppen ungdomar i ”ungdomsprojektet” under hösten. Det kommer leda till en utställning på Konsthallen i februari 2014. Projektet bygger på videointervjuer kring sociala, existensiella och politiska frågeställningar som ungdomar gör med varandra och med en äldre generation.

* Jag kommer hålla workshops för ungdomar i andra sammanhang: Museilektionen Normer och beetendekoder i det offentliga rummet – med den egna kroppen som verktyg” i stadens rum för Kulturförvaltningen i Göteborg. Performativa workshops inom ramen för ”De ungas vinterakademi” DUVA, som är ett samarbete mellan Konstepidemien, Arena29 och Fri Lagret.

* Den 18 september är det premiär för föreställningen Spegeln – Kairos på Atalante, Göteborg, som jag varit med och gjort scenografi till. Koreograf och konstnärlig ledare är Eva Ingmarsson.

* I november är det premiär för barnoperan Sånglösa, som jag gjort scenografi och kostym till. Den hade förhandspremiär på Atalante 10 april. Nyskriven text och musik av Niklas Rydén. Regi Henrik Andersson.

 

Monique Wernhamn