THE SUSTAINABLE WOMANS FEEDBACK-KLINIK PÅ TURNÉ INLÄGG

INLÄGG FRÅN TURNÉN

17AUG
*Konsultationerna sker live på Galleri Box eller över Zoom.
**Konsultationerna är för både kvinnor och män. Högpresterande människor. Konstnärer och kulturaktörer. Utbrända och arbetslösa. Vanliga hederliga arbetare. Tjänstemän och politiker. De som suktar efter alternativ till arbetslinjen och rådande strukturer. De som känner sig manade, nyfikna och behov av coachning och ny input!

Boka en tid!
https://boka.se/thesustainablewomansfeedbackklinik/info

21AUG
Galleri Box: Ett konstnärssamtal, fyra konsultationer och en öl senare går dagen mot sitt slut. Dagens konsultationer har berört både kreativitet, giftemål, konstprojekt, prestationsångest/stress och hur få till ett liv i balans. Gentjänster jag erbjudits är massage x 2, PR av The Sustainable Woman, naturupplevelse från norr via Skype, och samma timlön som klienten får på sitt arbete som boendestöd/assistent.

28AUG
28-29 augusti cyklar The Sustainable Woman runt med sin mobila klinik på offentliga platser i Skövde. Där bjuds det på kaffe, spontana samtal, information och möjlighet att boka tid för konsultation på feedback-kliniken mellan 30 aug-3 september.

Just nu står The Sustainable Womans mobila feedback-klinik på Högskolan i Skövde. Kom och drick en kopp kaffe, samtala och boka en tid för en timmes konsultation.

29AUG
Idag har The Sustainable Woman konkurrens av moderaterna på Hertig Johans torg. ”Våga misslyckas” säljer inte sa en av moderatmännen som nyfiket kom fram och pratade och undrade vad det handlade om. ”Kom till oss istället!”

30AUG

Vilken dag: fyra konsultationer, två kvinnor och två män mellan 26 och 63 år gamla har jag träffat. Det har varit samtal om prekär arbetssituation och att i det kunna behålla sin självkänsla, om hur en skall sluta känna plikt och skuld för att en väljer att sluta arbeta och gå i pension tidigare, om hur en gör för att formulera en projektidé och ansökan som genererar mycket pengar, liksom hur en på effektivaste sätt och utan omvägar får en utställning på Fotografiska museet. – Det och mycket annat har jag pratat om idag. I gentjänst har jag fått en lunch på Rådhuscafeet, hembakta skorpor och bäckenbottensövningar, två träningscoacher (en inspiratör med daglig facebookkontakt och en privat tennislektion). Nu ska jag ta en promenad så jag kan redovisa dagens träning, sen blir det soffa och serier för denna hållbara kvinna.

1SEPT
Lunch på Rådhusplatsen som gentjänst. Ikväll blir det en tennislektion. Men innan dess blir det nya konsultationer och så kommer radio P4 Skaraborg på besök i eftermiddag.

5SEPT
Installation av feedback-kliniken i en husvagn vid nybyggda kulturhuset Centralen i Tranemo. Konstnärssamtal, en inställd konsultation och hängning av utställning. Och så ett glas vitt och lite thaimat på det.

6SEPT
Två konsultationer idag. Med en präst och en konstnär. Intressanta möten. Om vägar att gå, om att satsa på det en brinner för, om hur en ska ta sig fram, välja mellan olika vägar och hitta sin egen. (Och spännande gentjänster väntar i veckan…)

10SEPT
Sista chansen för en konsultation i Tranemo idag!
Kom förbi och snacka eller boka in en tid nu på förmiddagen. I eftermiddag är försent.
Utvärdering av konsultationen från en besökare igår:
”Fantastisk, rolig, befriande, välgörande. Eftersom konsulten hade känslor och var engagerad och tog mig på allvar medan jag försökte skratta bort mig själv hela tiden. Hon gav inte med.”

13SEPT
En gentjänst: Skogspromenad i Uddebo. Ett fint möte med en konstnär, en prickig katt, naturen, tillsammans odlingen och lokala skrönor från platsen.

 

Ett möte jag kommer ta med mig länge är från den här tjejen. Av många olika skäl. Hon ville lära sig teckna djur. Så vi tittade på djur i mobilen, tecknade och småpratade om livet. I gentjänst fick jag både manikyr och en väldigt personlig dikt uppläst för mig.

Samtal med 87-årig man:
-Jaså, du har en kille! Jag trodde du var ute på en raggarrunda…
-Trodde du det?
-Ja, jo… eller… vad säger han om att du erbjuder massage?
-Han är okej med det.
Samtalet fortsätter om hans fru, barn och barnbarn. Om hans konstintresse och konstsamling.
-Det var en trevlig stund det här. Nu kommer snart din nästa klient, nu ska du säga att tiden är slut. Äh…men… jag skulle aldrig tillåta min fru att ge massage sådär. Vad gör din kille?
-Han är också konstnär, eller han var, numera intendent på ett museum.
-Jaha, ja…
-Så vill du berätta vilken gentjänst du skulle vilja ge i utbyte innan vi slutar? Du kan kryssa i något av alternativen på blanketten eller komma med eget förslag.
-Det får bli massage.

16SEPT
“Frågan kvarstår. På vilket sätt var detta konst.
En utvärdering från en av de mest utmanande konsultationerna jag haft hittills kom på posten idag. Under den timme vi samtalade svettades jag konstant och vägde vartenda ord jag sa länge och väl.
Men jag lyckades tydligen inte alls med konststycket att förklara / övertyga (och försvara) klienten om varför en konsultation på feedback-kliniken inklusive gentjänst kan vara konst. Ni som har lite köttiga och tydliga oneliners – som jag kan slänga mig med framöver – för varför detta är konst får gärna hjälpa mig med det!

20SEPT
”Det var fint att få en kopp te.”
Kommer hem efter en helg borta med ett inbrott i källarförrådet och en ny utvärdering i brevlådan.
”Så Monique, jag känner mig stärkt av konsultationen hos dig och ska i alla fall försöka att inte trassla in mig i en radda förklaringar till mitt val att hoppa av (arbetslivet) och bara vara. Blir spännande. Tack.”
”Konstaterar nöjt att det fanns väldigt lite, knappt något alls av hierarki i mötet. Patienten-behandlaren. Känslan att man i vården är där för personalens skull ligger och smyger i varje vårdkontakt. Det slapp jag hos dig!”
I utvärderingen formulerar personen också frågor som dykt upp efter konsultationen som bland annat: ”Vad väger starkast inom dig i mötet… ditt konstnärsprojekt eller mötet?”
En relevant fråga som jag ska ta med mig och besvara mer utförligt framöver. Men mitt korta svar är: Utan dessa möten finns inte konstprojektet. Och utan mitt genuina intresse för själva mötet tror jag inte att det skulle bli ett intressant projekt.

1oOKT
Är du inte väldigt nyfiken på vilket samtal som kan uppstå och vilken gentjänst du skulle ge?
Nästa vecka, 8-11 oktober, kommer The Sustainable Womans feedback-klinik till Blå Stället i Angered.
Så vänner och (o)bekanta boka in dig för en timmes konsultation i utbyte mot en gentjänst! (Länk i bio)
Få feedback på ditt pågående projekt eller det som aldrig blir av, prata om din trassliga relation eller om tillståndet i världen. Hur hittar jag tillbaka till min kreativitet? Hur målar man djur? Hur uppfostrar jag min son till en jämställd man? Hur bröllopsplanerar jag hållbart? Det och mycket annat har jag pratat om på tidigare konsultationer.
Istället för carpe diem: Våga misslyckas! (Och våga boka en tid…)

9OKT
Deltagare på sociala medier: Idag har jag varit på detta fantastiska, imorgon finns det platser kvar och ni vill ha dem, trust me! 
.
Äpplen och päron som gentjänst.
-Jag visste inte vad jag skulle ge och om det här var tillräckligt…
-Det är just det som är grejen. Konsten sker i det att du börjar fundera över värdet, oavsett om du deltar i en konsultation eller inte. Är det jag ger likvärdigt med det jag får? Hur beräknas värdet egentligen? Vem bestämmer det?
-Det står ju här i blanketten, ett arvode man kan betala istället. Det är ju värdet på konsultationen/gentjänsten?
-Det här projektet handlar inte om kronor och ören. Utan vad besökaren kan erbjuda utifrån egen kompetens och förmåga. Oavsett vilken yrkestitel du har, så har du ett värde och en massa kompetenser som människa…
Arvodet är kostnaden det skulle kosta i pengar, om en hellre vill betala. (Och slippa fundera över en personlig gentjänst och dess värde.)

Efter samtal om konstnärlig praktik, om splittrat fokus och om social konst och design fick jag en kanelbulle och en schackmotståndare som gentjänst. Schackmotståndaren var dock inte deltagaren själv och hen var inte heller informerad ännu. Fortsättning följer…

11OKT
Sista dagen på Blå Stället. Det blev intressanta samtal om tiden, konsten och livet. Den första personen jag mötte hade fått konsultationen som 35-årspresent. Gentjänsten skulle hennes kusin ”betala”/ge mig vid senare tillfälle. Den sista personen jag mötte idag frågade i slutet av konsultationen om vi kunde byta stolar/plats. Efter att vi gjort det frågade han mig hur det kändes att sitta på hans stol. -Vad händer när vi byter plats och perspektiv?

Däremellan mötte jag en kvinna som också uppmärksammade min freudianska felskrivning i blanketten ”Vad har du för förväntningar på KONSTultationen?”

14OKT

Nu är jag och feedback-kliniken på plats i Dals Långed. Efter ett publikt samtal, en konsultation och en pizza avslutades dagen med bastu och bad i kanalen. Sagolikt och magiskt var det. (Är det något som får mig att vara hållbar och överleva den svenska vintern så är det just bastu och kallbad…)
Imorgon är det nya konsultationer på agendan. På eftermiddagen finns det tider kvar. Boka om du är i trakten!

16OKT
Avslutar turnén av feedback-kliniken på topp. Fullbokad dag på Not Quite i Fengerfors. Nu väntar diverse gentjänster på att få njutas av innan projektet är helt avslutat. Under dagarna i Dals Långed och Fengerfors har det främst pratats om konst, om konstnärliga processer, om tvivel, om att våga misslyckas, om att hitta balans mellan brödjobb och konstnärskap, om att prioritera det viktigaste – varför är det så svårt? Dilemman i konstnärstillvaron och i tillvaron generellt.

”Eftersom jag jobbar med pengar hade det varit roligt om jag kunde erbjuda en gentjänst som kunde generera pengar”, sa en besökare idag. Efter konsultationen gick hon iväg och ringde ett samtal för att sälja in mig till annat ställe. Andra gentjänster jag fått i veckan är en middag inkl kostrådgivning, lunchkuponger till en restaurang i Gbg som lagar mat av matsvinn, en textil överraskning som kommer med posten, en konstbok med teckningar från Säters mentalsjukhus…

22OKT
Dagens gentjänst insamlad. Grym massage hemma hos en av klienterna på feedback-kliniken.

23OKT
När en vaknar till ett sånt här meddelande.
Personen ifråga gav bort konsultationen som en present, men skulle själv utföra gentjänsten.

15NOV
En utflykt i Norrbotten fick jag som gentjänst idag. Dessutom helt Corona-säker. 

 

 

___________________________________________________________________
*Fotograf Anna-Carin Isaksson

Monique Wernhamn